Mi fán terem a debuggolás?

Dolgoznod kellene, de nem fut rendesen a szoftver, majd egyik pillanatról a másikra a futtatandó program hibajelzés nélkül megáll.

Miután kellőképpen kidühöngted magad, kutakodni kezdesz az ismeretségi körödben, hátha akad köztük egy programozó- , mert abban biztos vagy, hogy csak ő segíthet megoldani a problémát.

A programozók hogyan képesek megtalálni a szoftverekben a hibát?

A megoldás: debuggolás

Azaz hibakeresés. De egy valamire való programozó nem használ magyar kifejezéseket, tehát maradjunk az angol debug szónál.

Lépcsőzetes hibakeresést jelent, olyan folyamatok összességét, melyek egymás utáni léptetésével lépcsőzetesen kiszűrhetjük a programban lévő hibát.

Hétköznapi példával szemléltetve a debuggolás

Tüzet szeretnél gyújtani egy gyufa segítségével.

De nem történik semmi.

Átgondolsz minden lehetséges opciót, amely megakadályozhatja, hogy lángra lobbanjon a gyufád.

Száraz a gyufa?

A foszforos végével próbálod meggyújtani?

A skatulya száraz?

Van rajta törés?

Elegendő foszforral van bevonva?

Elképzelhető, hogy túlságosan párás a levegő?

Van elég oxigén a helyiségben?

Láthatod, számtalan paraméteren múlik, hogy az a gyufa meggyullad vagy sem. Ha egyetlen ezek közül nem teljesül, próbálhatod ezerszer, esélytelen, hogy fellobbanjon a tűz.

Debuggolás szoftverek esetében

Gondolj bele, ha egy gyufa meggyújtása során 6-7 működését akadályozó faktort kapásból találtunk, egy szoftver esetében mekkorára nőhet ez a szám?

Millióra.

Rengeteg tényező előjöhet egy szoftver esetében, és ha egy hibás — pont, mint a gyufás példa esetében —, borul a láncfolyamat.

A programozó a debuggolás során a gyufa meggyújtásának folyamatát játssza el, azzal a különbséggel, hogy közben lehetősége van megállítani, majd újrakezdeni a műveletet.

Parányi lépésenként ellenőrzi a rendszert, így könnyen észrevehető, mi a hiba kiváltó oka.

Ha sikerül kiszűrni a fennakadást kiváltó okot, túl is vagyunk a munka oroszlánrészén.

Amikor egy megoldandó akadállyal találod magad szemben a jövőben, csak gondolj a gyufás esetre és máris igazi programozónak érezheted magad!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.