Skip to content

Jó döntés egy WordPress oldal?

    Lehet hogy már benned is felmerült a kérdés. Ha új weboldalt hozol létre, akkor azért… Megnézel millió más alternatívát, és próbálsz dönteni. De persze az is lehet, hogy már évek óta WordPress felhasználó vagy, és átéltél már néhány támadást, jött néhány vírus. Lehet hogy más rendszer után kellene nézni?

    Tele vagy bizonytalansággal. Annyi rosszat lehet hallani, olvasni arról, hogy sorban törik fel a WordPress oldalakat. Ugyanakkor vonz az a rugalmasság, hogy bármikor feltehetsz egy bővítményt a szinte végtelen kínálatból, hogy olyan pluginek könnyítik meg az életedet, amelyekkel két kattintásból összekötöd az oldalt mondjuk számlázz.hu-val, vagy a BrainTree rendszerével.

    Talán egy fejlesztővel is beszéltél, aki próbálja elhitetni veled, hogy ez mind megoldható egy egyedi rendszerrel, és az atom stabil lesz.

    Szerinted jó döntés a WordPress?

    Mint minden éremnek, ennek is két oldala van. Milyen gondolatok cikáznak ezzel kapcsolatban a fejekben?

    Ciki, ha látszik, hogy egy ingyenes cuccal építettem fel az oldalt

    Már miért lenne ciki? A WordPress nem azért ingyenes, mert rossz. Ha a Bloomberg, vagy SAP is WordPress-t használ, akkor szerinted ez ciki? Ha Google-t használsz ingyen, az ciki? Ha Gmail fiókba van irányítva a céges levelezésed, saját domainen a ciki? Nem, nem ciki, ésszerű dolog. Vannak baromi jó szolgáltatások, amiket jó használni – ingyen… Persze itt jöhetnek a konteók, hogy a Google mint nagy testvér figyel téged, meg beleolvas a leveleidbe. Tudod, engem ez egyáltalán nem zavar. Én szeretem ha számomra releváns hirdetéseket látok, és vállalkozóként különösen szeretem ha az én hirdetéseimet is olyan emberek látják, akinek látniuk kell. Igen, ezekhez adatokat kell gyűjteni, ezzel fizetünk. De kétlem, hogy indiai outsourcing cég alkalmazottai olvasgatnák a leveleinket, így kémkedve utánunk.

    A WordPress oldalakat / oldalaimat sorozatos vírus támadások érik

    Hidd el, akkor is jönnének a támadások, ha Joomla-t, Drupal-t, vagy egyedi rendszert használnál. A különbség az, hogy a WordPress brutális módon népszerű rendszer, és nagyon sok az elhanyagolt oldal, így gyerekjáték sebezhető oldalakat keresni a neten. Jó hír, hogy van esélyed védekezni! Míg egy egyedi rendszer esetében sokkal inkább ki vagy téve annak, hogy célzott támadás áldozata leszel, az OpenSource rendszerek esetében jobban kell tartanod a sok oldalt érintő, automatizált támadási kísérletektől és vírusoktól.

    Kényelmes használni

    No igen. Ez elég erős érv. Jókat mosolygok, mikor webfejlesztők beszélnek arról, hogy a WordPress mennyira rosszul van megírva. Micsoda spagetti-kód, ó jaj! Hogy élhet ma egy rendszer, aminek ennyire trágya és elavult a kódja, nem követ semmilyen fejlesztési mintát… Bla-bla…

    Tudod mit gondolok erről? Hogy egy átlag felhasználó – sőt, még én is – nagy ívben tesz arra, hogy mennyire gáz módon van leprogramozva az amúgy szuper funkcionalitás. Egyrészt jó eséllyel a büdös életben nem kell beletúrni a kódba, másrészt pedig ha esetleg mégsem találok megfelelő bővítményt, akkor rém egyszerűen írhatok egyet. És egy site felépítése kb. ennyi: katt-katt-klikk-katt-katt.. És kész. Facebook pixellel, SEO bővítménnyel, Google Analytics-szel együtt.

    Mutass jobbat ár-érték arányban!

    Oké, tegyük fel hogy elgondolkozol rajta ha egyedi rendszert csináltatsz inkább. Borítékolom, hogy a végösszeg többszöröse lesz annak, mintha egy WordPress fejlesztőt bíztál volna meg. És mit kapsz cserébe? Ha bármi újat szeretnél, szólni kell a fejlesztőnek. És fizetsz, hiszen imádsz fizetni érte. Aztán tesztelsz, de kiderül hogy még nem jó a végeredmény. Levelezés-telefonálás, mennek a napok, nyúlik mint a rétestészta. És semmi sem garantálja, hogy a végeredmény egy kényelmesen kezelhető rendszer lesz.
    Összefoglalva: tudsz többet fizetni egy rugalmatlanabb rendszerért.

    Tudod, én „gyárilag” fejlesztő vagyok. Dolgoztam banki rendszeren, fejlesztettem navigációt (iGO), írtam olyan webes egyedi rendszert, amit senki már nem mert elvállalni. De szívatni nem szeretem magam. Minek találjam fel újra a kereket? Minek programozzak le olyan funkciókat, amelyek két kattintással elérhetőek egy WordPress-ből?

    Foglalkozz a WordPress oldaladdal

    A WordPress oldallal foglalkozni melósabb lehet, hiszen nem csak elmondod a fejlesztőnek, hogy milyen új funkciót szeretnél, hanem utánaolvasol, megnézed milyen bővítmények vannak a célra. Védekezned is kell a támadások ellen. Ezt megteheted önerőből, amíg kicsit vagy, vagy elő is fizethetsz a WordPress oldalad megvédésére.

    Egy éves WebShield védelem jelenleg 37.500 Ft + Áfa / év. Mondd, mennyivel lenne drágább, ha egyedi fejleszésű oldalad lenne? A különbségből hány éves WebShield előfizetés jönne ki? (segítek: sok)
    Megkapnád-e azt a bővíthetőséget, funkcionalitást, amit egy WordPress nyújt?

    Te milyen megfontolásból döntöttél a WordPress mellett, vagy esetleg ellene? Kommentelj bátran!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük