Meddig lesz még WordPress?

A napokban azon gondolkoztam, hogy a WordPress vajon mikor fogja megélni azt a kort, amikor már végérvényesen el kell földelni. Mert hogy bármilyen jó is egy-egy szoftver, előbb utóbb eljön az idő, mikor kukázzák a felhasználók. Mert jön egy szebb, egy jobb, egy használhatóbb.

Honnan indultunk?

Én még emlékszem a Joomla elődjére, ami Mambo néven futott. A kétezres évek elején kellett modulokat fejlesztenem hozzá, és vért izzadtam. Mai fejjel nyilván egyszerűbb dolgom lenne, de akkor, pályakezdőként nem volt triviális, hogy hogyan is kéne jól megcsinálni. Aztán a Mambo-ból Joomla lett, és az emberek elkezdték szépen elfelejteni. Ma már csak elvétve találkozom vele.

Az egyes tartalomkezelők népszerűsége viszonylag jól mérhető a Google Trends segítségével. Ha egy CMS népszerű, sokan keresnek rá. Felhasználók is, fejlesztők is. Ezen a diagramon is jól látszik, hogy 2005-ig a Mambo volt az etalon. Aztán az utódja – a Joomla szépen átvette a szerepét, de közben már a színen volt a WordPress és a Drupal. A Joomla 2009-ig tudta tartani a vezető helyét, és eddig tudott növekedni a Drupal is. Innentől kezdve már a hanyatlás indult mindkettő számára.

tartalomkezelők népszerűsége 2004-től napjainkig

Ezek után a WordPress-en kívül egyetlen valamire való tartalomkezelő volt, ami tudott némi növekedést produkálni, ez pedig a WIX. Amennyire ismerem, a WIX valóban sokak által használt és szeretett rendszer. Előnye, hogy nem lehet szétberhelni, és így hibákat ültetni a kódba. Hátránya, hogy nem lehet szétberhelni, szóval abból kell dolgozni, ami van. Az esetek nagy részében ez bizonyára elegendő lesz, de ha belegondolok abba, hogy több tízezer bővítmény van a WordPress esetében, akkor a WIX-es fejlesztőknek bizony nagyon oda kell tenniük magukat, hogy legalább érzésre tudják ezt produkálni.

Hogy áll a WordPress?

Ha jobban megnézem a grafikont, a WP népszerűsége stagnál-csökken 2014 óta. Viszont olyan felhasználói bázissal bír (a web körülbelül 30%-a WP alapú), és olyan közösség áll mögötte, hogy ha bármilyen komoly kihívó is akad a jövőben, hatalmas hátrányból fog indulni. Persze mondhatnánk, hogy a WordPress is simán legyűrte a Mambo / Joomla párost, de nem feledkezhetünk meg róla, hogy ez utóbbiaknak sosem volt akkora felhasználói tábora mint most a WordPress-nek.

Weboldalak számának alakulása

A WordPress elterjedésében nagy szerepet játszott az is, hogy ebben az időszakban kezdtek ugrásszerűen szaporodni a weboldalak, így könnyebb volt új, még tech-szűz felhasználókat maga mellé állítania. Ma már ez nem menne. Nem elég kicsit jobbnak lenni, valami egészen forradalmit kellene felmutatnia a kihívónak.

Ha akad is kihívó, vajon mikorra fogja ledolgozni azt a hátrányt, hogy gyakorlatilag minden meghatározó fizetési szolgáltatónak, hírlevélküldőnek, közösségi médiának van integrációja a WordPresshez? Hiába hozok létre egy forradalmian új rendszert, ha a felhasználóknak szenvedniük kell egy MailChimp, vagy BrainTree integrációval.

Mennyi van hátra?

Véleményem szerint sok. A WordPress Core kódbázisára ráfér már egy nagy átírás, és mindig szárnyra kapnak hírek arról, hogy az Automattic tervez ilyesmit. Ez bizonyára elég sok munkával jár, és várhatóan lesznek kompatibilitási problémák. Nem megy majd minden bővítmény / sablon az új rendszerrel – ha egyszer valóban elkészül. Ugyanakkor a jelenlegi “cutting edge” fejlesztők, akik az egyedi kódban hisznek, és imádják hangoztatni hogy a WordPress kódja milyen régi / elavult / kusza (megfelelő rész aláhúzandó), lehet hogy egy rendes kódbázis láttán elgondolkoznának rajta, hogy nem szükséges mindig újra feltalálni a kereket. Ez adhat új lendületet ahhoz, hogy ismét felfelé induljon a görbe.

Amennyiben lesz érdemi kihívója a rendszernek, akkor pedig biztos vagyok benne, hogy a WordPress köré települt masszív fejlesztői közösség elég gyorsan fog reagálni, és pótolja majd a hiányosságokat (Ehhez persze arra is szükség van, hogy addigra jó minőségű, átlátható kódbázisra épüljön a rendszer). És sokkal egyszerűbb lesz ezt kivárni, mint átállni egy másik rendszerre.

Én úgy gondolom, hogy a WordPress-nek a következő 5-10 évre biztosított a helye a piacon. Ti mit gondoltok?

 

2 thoughts on “Meddig lesz még WordPress?”

  1. WordPressben sokkal gyorsabban össze lehet rakni egy weboldalt, alapból van benne wysiwyg editor, médiakezelés ami Drupalban nincs alapból. Illetve fejlesztési szinten is egyszerűbb. Ezenkívűl tényleg van egy halom plugin hozzá, amik szintén eléggé szájbarágósak. Ez a hátránya is, mivel kevesebb tudás kell esetleg egy-egy plugin megírásához, azok esetleg könnyebben törhetőek is. A Drupal előnye, hogy szinte minden ingyen van hozzá.

  2. Ha felhasználó szemmel nézem zsír a wp. Ha fejlesztői szemmel, akkor borzadáj. De jelenleg ennél könnyebb és gyorsabban használható rendszer nincs a fasorban sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.