Skip to content

A japánok már a spájzban vannak…

    Kandzsi írásjelek

    Ha ilyet látsz a Google-ben az oldaladnál, nem jó jel…

    Igazán nem mondhatom, hogy unatkozom mostanában. A hackerek éjszakájára jelentkezők hackelése mellett persze a WebShield-del is kell foglalkoznom.

    A WebShield háza táján pedig a nagy hír az: jönnek a japánok… Legalábbis SEO spam téren biztos. Az elmúlt 1 hónapban két olyan megkeresésem lett, amikor is az első tünet az volt, hogy a google találatok között egy csomó „kínai” találat lett. Erről aztán a Google Translate megmondta hogy igazából japán kandzsikról van szó.

    Az egyik oldal esetében tisztítani is kellett az oldalt. Leírtottam a vírust, bebiztosítottam, aztán elkezdődött a több ezer japán oldal gyalulása a Google indexből. A másik esetben már újrahúzta a WP oldalt az áldozat, így ott nem is derülthetett ki, hogy honnan jött  a fertőzés.

    Kellemetlen mellékhatások

    Ami miatt különösen kellemetlen beszedni egy ilyen fertőzést, az a lecsengési idő. Amíg egy másik malware esetén, ha a Google szól is a felhasználóknak, hogy „ezt az oldalt feltörték” – a tisztítás után lehet kérni az oldal felülvizsgálatát, és jó esetben 24 órán belül le is kerül a figyelmeztetés. Az ilyen jellegű SEO-t és érintő fertőzések esetében viszont akár több tízezer URL kerülhet be a Google indexbe, amelyek kitakarítása nem egyszerű feladat.

    Az alap eljárás az, hogy ezeket a tartalmakat meg kell szűntetni, és elérni, hogy a WordPress 404-es hibát adjon az immár nem létező oldalakra. És persze lehet kérni a Google Search Console segítségével az ilyen URL-ek eltávolítását….

    Egyesével… 

    Még ha van is egy frankó script rá, akkor is lassú a folyamat, és még az is limitált, hogy percenként hány kérést lehet beküldeni. Ráadásul ha így kéri valaki az URL-ek  indexből való törlését, az csak ideiglenes! A Google súgó azt állítja, hogy ha elég sokszor találkozik 404-es hibával a Googlebot, akkor majd szépen kikopnak ezek a siteok az indexből… Igenám, csak hogy ez akár hónapokig eltarthat!

    Mit tehetsz?

    A folyamatot fel lehet talán gyorsítani, de nincs rá garancia, hogy működni is fognak ezek a praktikák. Mit tehetsz ilyen esetben?

    1) Sitemap bővítmény telepítése
    Telepíts olyan bővítményt, ami a sitemap.xml-t frissen tartja (ne adj isten on-the-fly generálja), és töltsd fel a sitemapet a Search Console-on keresztül.

    2) Robots.txt használata
    Bár biztonság terén a hiedelmekkel ellentétben nincs hatása a robots.txt-nek, a megszűnt kamu URL-eket felvehetjük ebbe a fájlba, hátha a Google előbb törli majd így az indexből. Igen, ide nagyon sok sort kell majd beszúrni, de a Search Consolról a feltérképezési hibák menüpont segítségével kiexportálhatjuk CSV-be a megszűnt linkeket. Aztán egy táblázatkezelővel már előállítható a kívánt formátum, hogy copy-paste módszerrel a robots.txt is előálljon.

    Sajnos ebben a kérdéskörben nincs nálam a szent grál. Ha esetleg olvassa egy Google szaki ezt a posztot, és van valami tuti hatékony és gyors módszere a 404-es oldalak eltávolítására, kérem ossza meg kommentben!

     

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük