WordPresst vagy egyedi rendszert válasszak? [segítség]

„Vajon jó ötlet WordPress-alapú weboldalt készíteni?”
„Menjünk el inkább egy egyedi rendszer irányába?”
„Melyik lenne a jó döntés?”
Téged is hasonló kétségek kínoznak? Fogalmad sincs, hogyan kellene döntened? Szerintem nem vagy egyedül a problémáddal. Ezért született meg ez a bejegyzés.
Ideje tiszta vizet önteni a pohárba!

 

Mi alapján döntsünk?

 

A WordPressnek vonzó a rugalmassága, hogy két kattintással lehet bővítményeket telepíteni, hogy össze lehet kötni szinte bármivel, például egy hírlevélküldővel vagy a Számlázz.hu weboldallal. Nem is nagyon tudok olyan feladatot mondani, amihez ne létezne már valamilyen WordPress-bővítmény. Ugyanakkor talán beszéltél olyan hardcore fejlesztővel, aki arra próbált rávenni, hogy hagyd a WordPresst. Mert feltörik, mert csak a nyűg van vele, mert nem lesz jó, és majd ő csinál egy egyedi rendszert. Az atomtuti, stabil és biztonságos lesz.
Vagy mégsem.
Íme néhány támpont, hogy a számodra legjobb döntést tudd hozni

 

1. Ciki a WordPress?

 

Sokan úgy vélik, hogy a WordPress ciki, mert ingyenes. De hát gondoljunk már bele, könyörgöm! Ezt az ingyenes rendszert használja a Bloomberg, az SAP és a nagy hírportálok is. Akkor nekik ez ciki? Vagy ha Google-keresőt használsz, kvázi ingyen, akkor az is ciki? Szerintem egyáltalán nem. Attól még, hogy valami ingyenes, nem azt jelenti, hogy ciki is. Hiszen egy elterjedt, jól bevált rendszerről van szó.

 

2. Minden rendszer támadás alatt áll

 

A WordPresst sorozatos támadások érik. Igen, ez igaz. De hidd el, hogy ez a veszély akkor is ott lenne, ha Joomlat, Drupált vagy ne adj’ isten, egyedi rendszert használnál. Ugyanis a botok nem nagyon válogatnak: támadnak mindent, amit csak lehet. Persze a WordPress egy remek célpont lehet, hiszen a weboldalak csaknem a negyede WordPress-alapon fut. Ezek közül – a nagy számok törvénye alapján – igen sok az olyan oldal, amit a gazdája elhanyagol. Nem frissíti, nem védi, csak úgy ott van az éterben.
És igen, ezek könnyű célpontok…
Hiszen, ha kijön a WordPresshez egy biztonsági javítás például, akkor nyilván publikálni fogják. Ahogy az is, hogy milyen hibát javítottak. És ha nem frissíted a WordPress-oldaladat, onnantól kezdve akár átjáróházzá is válhat. A támadásokat normális hozzáállással, odafigyeléssel ki lehet küszöbölni. Amennyiben rendszeresen karbantartod a WordPress-oldaladat, a konkurenciád nehezebb helyzetben lesz, ha meg akar hackelni. Az etikus hackerek folyamatosan nézik a WordPresst, tehát legyen bármilyen biztonsági rés benne, rögtön jelzik a fejlesztőknek. Ők ezt javítják, kiadják a frissítést, és utána publikálják a hibát. Tehát: ha frissen tartod a rendszeredet, akkor minden újonnan feltárt sérülékenység ellen védve vagy. Ellenben egy egyedi rendszernél… Hacsak nem kérsz rá viszonylag drágán egy auditot, akkor a büdös életbe senki nem fogja megnézni neked, hogy a rendszered sérülékeny vagy nem. Oh, várjunk csak! Lehet, hogy valaki mégis meg fogja nézni; a konkurencia.  A szétterült támadások ellen lehet, hogy jó lesz, de ha te vagy az egyik ügyfeled a célpont, és rajtad keresztül akarják meghackelni, valószínűleg vesztesként fogsz kikerülni ebből a játszmából. Az egyedi weboldal egyáltalán nem életbiztosítás.

 

3. A WordPresst igenis kényelmes használni!

 

És egy felhasználót ez érdekel. Néha benézek fórumokra, ahol a hardcore vérfejlesztők, akik egyedi rendszert írnak és írtak világéletükben, elkezdenek a WordPressről beszélgetni. Rendszerint feljön az, hogy:

  • fú micsoda spagettikód;
  • semmilyen normális szemlélet nincs mögötte
  • hogy lehet ilyen trágya kódot írni;
  • te úristen mennyi hacktörés és gányolás van benne.

De tudod, mit? Ha van egy weboldalad, valószínűleg nem az fog érdekelni, hogy a weboldalt kiszolgáló programkód mennyire spagetti, vagy mennyire jól szervezett, vagy mennyire szép, vagy mennyire OP. Ezt mind letojod magasról! Téged egy dolog érdekel: hogy kényelmesen és normálisan tudd használni, illetve kiszolgálja az igényeidet. És persze ott a rugalmasság is. Ha bármilyen extra funkcióra van szükséged, akkor nem kell lefejleszttetned, hanem bemész a bővítménytárba, rákeresel, és a csillió-millió bővítményből választasz egyet. Amennyiben mégis olyan igényed van, ami nem megoldható bővítménnyel, viszonylag egyszerű írni egy olyan kis bővítményt, ami megfelelő lesz arra a célra. És mennyivel egyszerűbb így, mint felhívni a webesedet, hogy:

„Hú, figyi, ezt meg kéne csinálni.”

„Ez 3 hét, ez meg 4 hét. El vagyok havazva. Nem tudom megcsinálni hamarabb.”

 

4. Mutass jobbat ár-érték arányban!

 

Oké, tegyük fel, hogy egy egyedi rendszer mellett döntesz. Borítékolom, hogy többet fogsz érte fizetni, mintha WordPresst választanál. És mit kapsz cserébe? Ha bármi újat akarsz, bármi új funkcionalitást, szólni kell a fejlesztőnek. Telefonálás, e-mailírás, nem ér rá, bla bla bla. Tehát több pénzért kaptál egy rugalmatlanabb rendszert. Megéri? Tudod, én gyárilag szoftverfejlesztő vagyok. Dolgoztam banki rendszeren, az IGO navigációs rendszerén és CAD-rendszeren is. Egy időben az Aricadnél is voltam fejlesztő, dolgoztam olyan feladatokon, amit senki nem mert elvállalni, csak én. Mert szeretem a kihívásokat. De van valami, amit nem szeretek: szívatni magamat.
Ha szükségem van egy blogmotorra, megoldom egy WordPress-bővítménnyel. Minek találjam fel újra a kereket? Értelmetlen. Ha valami extrát akarok, akkor azt persze lekódolom magamnak. De olyan funkcionalitást, ami már létezik, ráadásul olyan kiforrottan, hogy valószínűleg sokkal jobb, mint amit én elsőre csinálnék, teljesen felesleges abba ölni az energiámat.

 

5. A WordPress-oldallal foglalkozni kell.

 

Ahogy fentebb írtam: frissítéseket kell telepíteni, mentéseket kell csinálni, valahogy meg kell védeni a sorozatos támadásoktól. Ez utóbbi, ha rendszeresen frissíted, és odafigyelsz egy pár dologra, akkor nem egy nagy kihívás. Ez persze egy csomó embernek nyűg, aki nem akar az oldalával foglalkozni. Vagy max csak olyan szinten, hogy kirakjon egy új terméket, vagy egy új blogbejegyzést, de nem akarja újraírogatni a bővítményeket. Nekik ott van a Webshield (itt a promó helye). Az ára egy site-ra éves szinten 37.500 forint + ÁFA. Sokan szívják a fogukat, hogy úristen, ez drága egy kicsit, főleg egy ingyenes rendszerhez képest. Igen, de ha ezt leosztod 12 hónapra, akkor az összeg havonta körülbelül 3000 forint + ÁFA. Ennyi az ára annak, hogy nyugodtan aludj, és ne kelljen az oldaladat tutujgatni. Sőt, hadd tegyek fel neked még egy kérdést: ha egyedi rendszert csináltatnál, annak felárából hány évre fizethetnél elő a Webshieldre?

 

A fejlesztői nyomás

 

Zárszóként azért elmondanám, hogy a mai napig találkozok olyan fejlesztőkkel, akik úgy félnek a WordPresstől, mint a tűztől.  Van egy ügyfelem, akinek volt egy tök jó WordPress-oldala. Aztán odakerült hozzájuk egy új rendszergazda vagy fejlesztő. Most úgy fest, hogy a WordPress megy a levesbe, mert nem biztonságos… Azzal kezdte a srác, hogy rögtön letiltott mindent, hogy a WordPress ne tudja maga alatt írni a fájlokat. Ezzel persze sikeresen megakadályozta a frissítéseket. Úgy kellett neki szólni, hogy: „Figyelj! Légyszi vond már vissza ezt a tiltást, mert frissíteni kellene a rendszert”. De volt olyan ügyfelem is, aki majdnem elment a WordPress irányába, de a fejlesztője azt mondta neki, hogy: „A WordPress erre a feladatra neked nem lesz jó.” Mikor megkérdeztem, hogy „na, akkor WordPress lesz?”, akkor azt felelte, hogy nem. Az indoklás: nem, mert olyan komplex dolgot akarnak, amire a WordPress nem lenne jó. Vagy nagyon-nagyon meg kéne mahinálni, és az úgy drága. Úgyhogy inkább egyedi rendszer lesz. Aztán elkészült az oldal, és mit láttam rajta? Blog, címkefelhő, hírlevél-feliratozás, vásárlási űrlap, bankkártyás fizetés. Talán még össze volt kötve a Számlázz.hu weboldallal. Én meg azt mondtam neki: „Ezt mind megoldhattad volna WordPress-szel. Csak mondjuk ötödannyi idő alatt, és sokkal kedvezőbb áron.”
Úgyhogy mindenki döntse el maga, hogy a WordPress jó vagy nem. Én attól még használni fogom, mert azt gondolom, hogy jó. És a hátrányai bizony eltörpülnek az előnyök mellett. Ha weboldalt akartok, akkor döntsetek bölcsen. Ne hagyjátok, hogy egyetlen fejlesztő lebeszéljen valamiről. Tájékozódjatok!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.