Skip to content

Mi köze van a szervernek a pékekhez?

     

    Mindannyian használjuk az olyan idegen kifejezéseket, mint router, pendrive, debug, szerver és még sorolhatnám. A fejembe vettem, hogy érthetően, egyszerűen, a Napnál is világosabban elmagyarázom Nektek ezeknek a szavaknak a  jelentését. Ha már használjuk őket, nem árt tudni, valóban mit is fejeznek ki.
    Visszatérve a címre:
    Tudom, furcsának és elképzelhetetlennek tűnik, hogy bármi közös legyen a szerver és a pékek között, de mire a cikk végére érsz, érteni fogod, miről beszélek.

     

    Mit jelent a szerver?

     

    Olyan nagy teljesítményű számítógép, amihez lokálisan vagy távolról kevesebb vagy több (előfordul, hogy több száz) kliens számítógép csatlakozik. Egyedi, mert a sima számítógépekkel ellentétben, több alkatrészt duplán vagy triplán tartalmaz.
    Ez miért jó?
    Mert ha egy alkatrész meghibásodik, tovább működhet a gépezet. Sőt, például, ha a merevlemez felmondja a szolgálatot, üzemelés alatt is módunkban áll azt kicserélni.
    Megjelenésüknek köszönhetően minden alkatrészhez gond nélkül hozzáférünk. További eltérés a sima számítógépekkel kapcsolatban, hogy ezeket a PC-ket soha nem kell kikapcsolni, életük végéig folyamatosan üzemelnek.

     

    Miért hasznos?

     

    Praktikus, mert: több felhasználó elvégzett munkájának gyümölcsét, például: táblázatokat, dokumentumokat, fotókat, videókat tárolhatunk rajta biztonságosan és oszthatjuk meg egymással. Ez az információ áramlásának illetve tárolásának a lehető legmegbízhatóbb módja.

     

    Csoportosításuk dizájn szerint

     

    A szervereket szerverszobákban helyezik el. Több tucatnyi embermagasságú szerverszekrényből is állhat, 1 unitos kihagyásokkal ( a unit a szerverek colban mért magassága).
    Kialakításuk lehet toronyszerver, ezt főleg kisebb cégeknél alkalmazzák, és pont úgy néz ki, mint egy sima PC.
    A másik típust rackszervernek nevezik, amelyet multicégeknél működtetnek. Ami a küllemét illeti, laposabb és hosszabb a toronyszervernél. A rackszervereken belül megkülönböztetjük az 1 és a 2 unit-os típust.
    A rackszervereket a helykihasználás, illetve a hűtés megfelelő biztosítása miatt rack szekrényben helyezik el. Formailag hajaz azokra a kocsikra, amin a pékségekben tolják ki az elkészült pékárut. Több sín egymásra van rakva, és ide helyezik el a rack szervereket.
    Ennek a kialakításnak több előnyét is tapasztaljuk. Az egyik, hogy lényegesen átláthatóbb a kábelezés. A leghangsúlyosabb pedig az, hogy így nagyobb szerversűrűség érhető el.
    A szerversűrűség megmutatja, hogy egy meghatározott területen mennyi szervert tudunk működtetni.
    Evidens, hogy helykihasználás szempontjából sokkal célravezetőbb rack szekrényeket használni.
    Fontos kiemelnem, hogy antisztatikus szempontból elvárt, hogy a szerverszekrények kellőképpen legyenek földelve, és biztosítva legyen a pormentes környezet. A hőmérsékletet pedig célszerű állandó szinten tartani.

    Tehát a szerver röviden olyan speciális, nagy kapacitású számítógép, aminek az a feladata, hogy biztonságosan szolgáltatásokat nyújtson minden hozzá kapcsolt számítógépnek.

     

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük