Mi köze a háttértárolónak a fegyverekhez?

 

Ugorjunk vissza egy kicsit az időben, és idézzük fel, mi jut eszünkbe a winchester szóról. Igen, ez egy amerikai gyártmányú sörétes puska, amit úgy fejlesztettek és alakítottak ki, hogy a lehető leghatékonyabban működjön.

És hogy nevezik a háttértárolót közismertebb nevén?

A megoldás: winchester.

Folytatjuk az IT-Magyar szótár sorozatunkat, ami arról szól, hogy az informatikában fellelhető, laikusoknak érthetetlen angol kifejezéseket egyszerűen és logikusan elmagyarázzam neked. Eddig szó volt már a domainről, azt is tisztáztuk, mit jelent a szerver. Ebben a cikkben pedig a winchester áll a középpontban.

 

Melyek a winchester további elnevezései?

 

HDD, merevlemez, hard disk. A régi, megszokott winchester megnevezést akkor váltotta fel a ma már gyakoribb merevlemez név, amikor ismertté váltak a hajlékony lemezes meghajtók. A 90-es évek elején a jól bevált 3,5-2,5 colos hajlékony lemezek mellett megjelentek az MFM winchesterek. Majd a merevlemez csatlakozója modernizálódott, ezek alapján megkülönböztetjük az IDE, Sata I., II, III csatoló felületű merevlemezt.

 

Mi a merevlemez?

 

A géped tárolóegysége. Jellemző tulajdonsága, hogy bármilyen adatot írsz rá, az a géped kikapcsolása után is rajtamarad. Ide tudod elmenteni a dokumentumaidat, fényképeidet, zenéidet.

 

Merevlemez kontra SSD

 

Bár napjainkban a HDD, vagyis a merevlemez, egyre inkább háttérbe szorul a korszerűbb, 10-szer, 100-szor gyorsabb SSD-kel szemben, a mai napig a merevlemezen tárolhatjuk a legnagyobb mennyiségű adatot.
Ha ez nem lenne elég meggyőző, hatalmas előnye a merevlemeznek, hogy az elveszett adatokat 99%-ban vissza tudjuk nyerni. Ezt az arra szakosodott cégek (pormentes szobában) szakszerűen meg tudják oldani. Ezzel szemben, a modern SSD-k csillagpontszerű, ezáltal gyors működési elve miatt, akár 1 memória chip meghibásodása esetén, az adatvisszanyerés lehetetlen. Ezért van az, hogy a HDD-ket a mai napig nem tudjuk száműzni az életünkből.

 

A merevlemez működési elve

 

Egy vagy több mágneses korong van elhelyezve a téglalap alakú szerkezetbe, amelyek 5-15000 RPM percenkénti sebesség között forognak. A lemezre az állandóan mozgó írófej (2 db/ korong) adatokat helyez el és olvas ki. 1-1 lemez mindkét oldalán azonos központi sugarú körök találhatóak, és még ezek is fel vannak osztva szektorokra.

Egyetlen apró porszem óriási károkat tud okozni, ha bekerül a lemez és a fej közötti apró résbe.

 

Mennyire gyors a HDD?

 

Egy igazán jó hasonlattal szemléltetve azt mondanám, olyan, mintha egy, a hátán 2-szeres hangsebességgel száguldó vadászrepülő, a földtől fél méterre számolgatná a fűszálakat. Persze van már ennél is gyorsabb technológia, de ha a megbízhatóságot helyezzük előtérbe (és ez valóban kulcsfontosságú), a mai napig a merevlemez a befutó.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.