Skip to content

A RAM a konyhapult. Hogyan?

     

    Elsőre tényleg valószínűtlen a címben szereplő kijelentés. Megmagyarázom. Olvasd el ezt a cikket, és mindent érteni fogsz! IT-Magyar szótár sorozatunkban informatikai kifejezéseket magyarázok el hétköznapi nyelven. Mutasd meg kérlek, anyukádnak ezt a bejegyzést, és ha ő megérti, mi a RAM, elértem a célom.

    Ma a memória kerül fókuszba

     

    Memória. Azaz Random Access Memory. Vagyis RAM.

    A számítógép átmeneti tároló egysége. Mit jelent ez?

     

    Ha beindítjuk a gépet, az operációs rendszer a memóriánk segítségével töltődik be, majd az alatta futó programok mindegyike a RAM-ot hívja segítségül, hogy gyorsan el tudjon indulni. Sőt! A futó programokban tárolt adatok mindegyike (Word-dokumentum, Excel-tábla) itt raktározódik el.

    Milyen típusai vannak?

     

    Megkülönböztetünk notebook (so-dimm) és PC memóriákat. A formájuk eltérő, de a tudásuk hasonló.

     

    Hol található?

     

    A memóriák a számítógép belsejében, az alaplapon találhatóak. Általában cserélhető modulok, de vannak fix forrasztású típusai is. 1 alaplapon laptop esetében 1-4 modul hely van, PC esetében 2-8, szerverek esetében akár 32 memóriafoglalat is lehetséges.

     

    Fontos!

     

    Minden egyes újraindításkor törlődik. Egy váratlan áramszünet bekövetkezése igen kellemetlen következményekkel jár. Ha nem mented el az adataidat, dokumentumaidat, minden, amit a RAM-on tároltál, egy pillanat alatt kámforrá válik.

     

    Akkor miért jó?

     

    Mert elképesztően gyors. Minél több memória van a gépedben, annál gyorsabb lesz.

    Kifejtem neked konyhanyelven is. Tegyük fel, hogy főzni akarsz. A hűtőd pedig a merevlemez (sorozatunk előző részében a merevlemezt vettük górcső alá https://www.youtube.com/watch?v=TFA7y-tKjfE&t=37s ). Alapanyagaidat a frigóban tárolod. Ha főzöl, természetesen nem a hűtőben készíted elő a nyersanyagokat. Hanem a konyhapulton. Most a konyhapult lesz a RAM. Minden alapanyagot ott hámozol meg, szeleteled fel. Minél nagyobb helyed van munkálkodni, minél több zöldséget tudsz egyszerre kivenni a hűtőszekrényből, annál több dolgot tudsz előre elkészíteni. Nem kell folyamatosan nyitogatnod a frigót, tehát időt nyersz.

    Mennyi memória legyen a PC-ben?

     

    Akár 1 db RAM-mal is képes üzemelni gépünk, azonban nem véletlenül páros számúak a memóriahelyek a PC-ben. Ennek az a magyarázata, ha párosával 2 egyforma típusú gyártmányú memóriát helyezünk be a megfelelő slot-ba, akkor a memóriáink úgynevezett dualban fognak működni (így 5-10%-kal nő a sebesség).
    Azonban lényeges kiemelnem: ha a többi periféria a gépedben nem megfelelő, hogy támogassa ezt a sok memóriát, akkor értelmet veszti, hogy duplázd, triplázd a memória méretét. A várt hatás sajnos ebben az esetben elmarad. Például PC-ben 4 Gigabite-ról 32-re emeled a memória méretet, de a lassú háttértárolót nem cseréled ki SSD-re, várhatod naphosszat, hogy gyorsabb lesz a számítógéped.
    Összességében azt tudom mondani, hogy komputerünk RAM nélkül olyan, mint a kocsink üzemanyag nélkül. És minél több üzemanyag van a benzintartályban, annál gyorsabban és többet utazhatunk.

     

     

     

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük