Sokan használják, de nem tudják a funkcióját… mi az?

Használsz laptopot? Van számítógéped? Nem hiszem, hogy mellélövök, ha azt mondom, nagyjából mindenki hasznát veszi ezeknek az eszközöknek.

Mit válaszolnál, ha egy mindenre kíváncsi kisgyerek feltenné neked azt a kérdést, hogy: mi az adatbázis? Hogyan magyaráznád el neki hétköznapi nyelven úgy, hogy valóban megértse?

Segítek.

Database, azaz adatbázis

Olyan adathalmazok összessége, amely valamilyen rendszer szerint épül fel. Legfontosabb jellemzője, az adatok pontos, precíz és minél több jellemzőjének megadása. Ha ezek teljesülnek, kijelenthetjük, hogy az adatbázis jól szűrhető.

Példák

Gondolj csak például egy használt autókkal foglalkozó weboldalra! Ahhoz, hogy eredményesen megtalálják az ügyfelek az igényeiknek tökéletesen megfelelő gépjárművet, az adatbázist és annak szűrőit kifogástalanul ki kell tölteni, be kell állítani. Ha kocsit vásárolnál, pontosan tudod:

Milyen márkájú legyen?

Melyik modell a szívedhez közelálló?

Milyen évjáratú legyen?

Benzines legyen vagy diesel?

Klíma van benne?

És automata sebváltó?

Vagy egy könyvtári szoftver adatbázisára, ahol a feladat a könyvek nyilvántartása.

A könyveken a következő tudnivalók találhatók meg: azonosítószám, szerző, cím, fülszöveg, kiadási év és így tovább.

Ezekből az adatokból rekordokat képzünk, például egy Excel-táblázatban. A rekord az adatbázis egy sora. Az egymáshoz kapcsolódó információkat egy rekordban (sorban) tároljuk. Láthatod, hogy minden egyes kötetnek ugyanaz a struktúrája. Így sokkal logikusabb és áttekinthetőbb képet kapunk a raktáron fellelhető árukészletről.

Ennek pedig az a jelentősége, hogy sokkal egyszerűbben és hatékonyabban tudunk kikeresni egy-egy könyvet. Tehát meglehetősen fontos tényező, hogy az adatbázis jól lekérdezhető legyen.

Mint egység, minden esetben kiszolgál valamilyen programot. Amint a fenti példa mutatja, lehet ez Excel-tábla, weblap keresőmotorja vagy akár egy üzlet raktárkészlete.

Miért jó, hogy lehetőségünk van a feltételek kombinálására?

A keresési feltételeket variálhatod (például olyan könyveket mutasson, amit Tolsztoj írt és a Móra Kiadó jelentette meg). Így érheted el a végletekig tökéletesíthető és hatékony eredményt. Maradva a könyvtári példánál, nem a könyvtári programra van bízva a hatékonyság, hanem az adatbázisra.

Az adatbázison végrehajtható műveleteket/lekérdezéseket az adatbázis-kezelő rendszer teszi lehetővé.

A megfelelően üzemelő adatbázisrendszer ismérvei:

  • védelmet nyújt az adatvesztés ellen,
  • megőrzi az adatok épségét,
  • biztosítja nagy mennyiségű információk hatékony kezelését,
  • több felhasználó használhatja, szabályozva azok hozzáférési jogait.

A mindennapi életben számtalanszor találkozunk adatbázissal, csak nem tudunk róla. Ha legközelebb a legolcsóbb mozijegy után kutatsz a budapesti mozik között, jusson eszedbe, épp egy adatbázis nyújt segítséget neked.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.