Miben hasonlít a router egy házra?

Hány számítógép, laptop, okostelefon, okosóra van a háztartásodban? Ha egyszerre szeretnétek internetezni, esetleg adatokat megosztani egymással, hogyan teheted ezt meg?

A válasz: a router, azaz útválasztó segítségével.

Mi a router?

Feladata a hálózat adatforgalmának irányítása. A beérkező adatokat a lehető legoptimálisabb úton továbbítja a célállomás felé. Ez a hálózat lehet otthoni, vállalaton belüli vagy országok közötti is.

Leglényegesebb tulajdonsága, hogy a külső hálózatot összekapcsolja a belső hálózattal. Ez azt jelenti, hogy az internetet és a mi otthoni kisebb/céges nagyobb hálózatunkat rákapcsolja a világhálóra.

Egy egyszerű példával szemléltetve:

Tegyük fel, hogy minden kis falu egy-egy belső hálózat, az onnan kivezető egyetlen út, amely összekapcsol minket a többi településsel, maga a router. Így az ország bármely része és a kontinens bármelyik városa elérhetővé válik.

Hogyan néz ki a router?

Téglalap alakú kis szerkezet, amelyen portok találhatóak.

A WAN port (1 db) általában a külső hálózathoz, a LAN portok (több db) pedig a belső hálózathoz kapcsolódnak. Ha vezeték nélküli a router, opcionálisan antennával is rendelkezik.

Működése példával szemléltetve

Legyen a világ úthálózata az internet. Van ebben egy utca, ahol áll egy kis ház. Régen ezeken a kis házakon 1 db ajtó akadt, ha ezen beléptél, máris a szobában találtad magad. Minden családban egy számítógép volt, amihez esetleg volt internet, de érthető módon nem volt szükség útválasztásra. A PC közvetlenül volt rajta az interneten.

Mi a helyzet ma?

A mai világban egy háztartáson belül több olyan eszköz van (laptopok, okostelefonok, okosórák), amin internetezni szeretnénk.

Az előző kis házas példánál maradva: ebben az esetben, amikor belépsz az ajtón, egy közlekedőhelyiségbe érsz. Innen nyílnak a szobák (LAN portok) és 1 db kijárat az utcára (WAN port). Ha Te az egyik szobából egy csomagot szeretnél átvinni a másik szobába, mindezt a közlekedőn keresztül teheted meg, hiszen onnan nyílnak a szobák. A közlekedő ebben az esetben maga a router.

Az okoseszközök elterjedésével megjelentek a Wifi routerek. Felismerhető tulajdonságuk, hogy 1-3 antennával rendelkeznek. Hatalmas előnyük, hogy használatukkal, a rádióhullámok segítségével tömérdek eszközre tudsz rácsatlakozni.

A korszerű routereknek az internetmegosztáson kívül számtalan praktikus előnye van. Tűzfalvédelmet, hálózati nyomtató csatlakozást, scannert és bármely LAN, USB csatlakozású eszközt megoszthatsz és kezelhetsz a belső hálózaton. Ezek a beállítások ráadásul a világ bármely részéről elérhetőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.